jestem w stanie poświęcić mrówkom dośc dużą powierzchnię; 100x50cm na formikarium oraz trochę mniej na arenę. Jako, że jestem całkowicie początkujący, moje pierwsze pytanie może się wydać nieco głupie: czy mrówkom nie będzie przeszkadzało, że "kopiec" będzie nad "światem" (areną)
Wiem, że zima to kiepska pora na rozpoczynanie hodowli więc zamierzam poczekać do wiosny, dowiedzieć się więcej i przygotować im śliczny domek.
Ale żeby czytać... trzeba wiedzieć o czym. Mam bowiem problem z doborem gatunku: musi to być społeczność która rozwija się do dużych rozmiarów lub taka której osobniki są stosunkowo duże - chodzi o to by po pewnym czasie zajęła znaczną część powierzchni którą jej przeznaczyłem; nie chciałbym by skumulowały się w rogu, mają bowiem stanowić nie tylko rodzaj hobby ale także ozdobę pokoju.
Nie muszą być bardzo łatwe w hodowli - lubię wyzwania, a czasu na przygotowanie się do ich przyjęcia jest sporo.
Pozdrawiam!
PS. proszę wybaczyć mi ewentualne błędy ale chwilowo jestem pozbawiony jakiegokolwiek programu z polskim spellcheck'iem.
.png)